FAQs om meditation

Igennem min tid som vejleder i meditation og i min egen meditationspraksis igennem de sidste ti år, er der dukket en del forskellige spørgsmål op.

Nedenfor har jeg forsøgt at sammenfatte nogle af dem, der går igen. Forhåbentlig finder du svar på nogle af de ting, du selv undrer dig over i forhold til meditation og meditationstræning. Hvis du har et spørgsmål om meditation, som ikke er besvaret her, er du velkommen til at sende dit spørgsmål til mig via knapperne længere nede.

Tager det lang tid at opnå resultater af at meditere?

I første omgang handler meditationstræningen om at få en fornemmelse på egen krop af, hvad det egentlig vil sige at meditere. Fra det øjeblik, du har fået en konkret erfaring af, at din bevidsthed er langt større end dit tænkende sind, har meditationen en effekt. Selv, når du i perioder mest har en fornemmelse af, at tankerne hvirvler rundt i hovedet på dig, mens du sidder og forsøger at fordybe dig, eller når du føler, at der absolut ingenting sker, vil du mærke en effekt. Det er vanskeligt at forklare, hvad meditation er, fordi den meditative tilstand rækker ud over den sproglige sfære. Derfor er det nødvendigt at have en meditationsudøver med god erfaring, som kan vise dig vej.

Jeg har prøvet alle mulige slags guidede meditationer på nettet. Hvordan ved jeg, om jeg gør det rigtigt?

Det er rigtig godt at forsøge sig frem med forskellige former for meditation. Hvis guidede meditationer f.eks. passer dig bedst, vil jeg klart anbefale, at du fortsætter med det. Men jeg vil også anbefale dig at finde en lærer. Med lærer mener jeg en erfaren meditationsudøver, der kan vise dig vejen og rydde ud i misforståelser undervejs. Du siger, at du ikke er sikker på, at du forstår, hvad meditation er. En egentlig forståelse er vanskelig - for ikke at sige umulig - at få igennem ren forklaring. En egentlig forståelse opstår ikke uden praksis. Grundlæggende kan man dog sige, at meditation bevidsthedstræning, idet du øver dig i at observere dit eget sind, hvordan det fungerer, og du vil opdage forskellen på dit tænkende sind og den store bevidsthed.

Er det nødvendigt at have en meditationslærer, eller kan man nøjes med at læse bøger og lytte til guidede meditationer på nettet?

Jeg er fortaler for, at enhver, der vil meditere, gør det i sparring med en lærer, der selv er en erfaren meditationsudøver. Til en begyndelse kan det dog være givende og inspirerende at læse og suge viden til sig igennem bøger og guidede meditationsvideoer eller lydfiler.

Fordi meditation er bevidsthedstræning, som udfordrer vores ego, kan der opstå mange misforståelser hos meditationsudøveren undervejs. Vores ego vil forsøge at tage kontrollen i mange forklædninger. En dygtig meditationsvejleder hjælper dig til at gennemskue, når dette sker, og sørger for at opklare eventuelle misforståelser, så de ikke bliver til faldgruber, der standser din udvikling.

Et eksempel på en klassisk faldgrube er det, man kalder “spirituelt begær”. Spirituelt begær kan opstå, når en meditationsudøver har haft en særlig oplevelse under meditation og herefter - mere eller mindre bevidst - bliver optaget af at opleve noget lignende (eller bare hvad som helst) i sin meditationspraksis. En sådan higen efter oplevelser er kontraproduktiv for din meditative praksis og udvikling, fordi den er dit egos forsøg på at hævde sig igennem meditation. Det er stik imod meditationens væsen. Meditation går nemlig ud på at slippe egoets stræben efter kontrol til fordel for at hvile i accept af, hvad end der viser sig, ligegyldigt hvad dette er, og om der viser sig noget overhovedet :)

Flere af mine venner har fortalt, at meditation hjælper dem, blandt andet i forhold til eksamensangst. De opfordrer mig til at prøve, fordi jeg i mange år har lidt af angst. Men jeg føler mig ikke særligt spirituel. Vil jeg passe ind, når jeg ikke dyrker yoga og ikke er specielt “åndelig”?

I dag findes der en hel del steder, hvor man kan meditere sammen med andre. Mange af de steder, jeg tænker på, ligger i København og er forankret i forskellige buddhistiske skoler og ligeledes kulturelle traditioner. Eller de er forbundet med yoga, f.eks. tantra-yoga. Så, når du skriver, at du er bange for at komme til at føle dig “forkert”, fordi du ikke er særligt spirituel, kan jeg til dels godt se, hvad du mener. Forvandlingers meditationsgrupper sætter en afslappet, ikke-religiøs ramme om meditationstræningen. Du er velkommen til at skrive dig op til et meditationshold i København. Nu, da du nævner, at du lider af angst, vil jeg også anbefale dig at kigge nærmere på mit 1:1 forløb. Forløbet opløser angst og blokeringer igennem et særligt program, der bl.a. består af meditationstræning, healing og skriveteknikker. Du er altid velkommen til at kontakte mig.

Jeg er kunstner (eller prøver at blive det, hvis man kan sige det sådan) og jeg er blokeret det meste af tiden. Jeg har prøvet alt muligt, både terapi og endda hypnose, men det virker ikke. Hvad kan meditation gøre for mig? Er det ikke en ekstremt langsommelig vej at gå? Jeg føler ikke, jeg har tiden, der skal ske noget hurtigt.

Du spørger om flere ting på én gang. Derfor vil jeg dele min besvarelse op i punktform. Prøv også at læse om mit særlige 1:1 forløb for kunstnere og kreative.

  1. Anerkend, at du allerede er kunstner. Du skriver, at du forsøger at blive kunstner. Dermed skaber du en afstand til dine indre kvaliteter. Denne afstand hæmmer udfoldelsen af din livskraft. Så mit første råd vil være: Mærk dine indre kreative kvaliteter klart og tydeligt. Glæd dig over dem. Øv dig i at rumme dem, acceptere dem fuldt ud.

    Brug tid på at reflektere og mærke efter, om du bærer en modvilje mod dine kreative kvaliteter. Mærk disse følelser. Arbejd dernæst på at favne dem. Accepterer du din indre modvilje mod dine fine kunstneriske kvaliteter, vil blokeringen gradvist slippe sit tag i dig.

  2. Hvad kan meditation gøre for dig? Meditation er en måde at være i verden på, som er fri for dit egos stræben efter status og anerkendelse. Denne stræben er forbundet med frygt, idet vores ego er knyttet til forestillinger om os selv og vores overlevelse i verden. I takt med, at du balancerer dit egos rolle og lærer at fokusere igennem din frygt og tvivl, vil du blive mere fri og åben og dermed mere produktiv.

  3. Meditation er ikke en kur. Du spørger, hvor lang tid du skal sætte af til at skabe resultater. Meditation er ikke en kur, men en måde at være i verden på - en måde at være med dig selv på. Effekten af din meditationspraksis afhænger af tre ting, nemlig 1) Om du har en god vejleder, der kan hjælpe dig tilbage på sporet, hvis du bevæger dig ind i en blindgyde, 2) Din dedikation og 3) Hvor forankret du er i din smerteidentitet. Sætter du dig ned og mediterer? Hver dag? Hvis du kan svare ja, vil du mærke en forandring i dig selv ganske hurtigt, og med tiden vil din indre forvandling skinne mere og mere igennem. Du vil måske nå dertil, hvor du begynder at forstå det absurde i at betragte dit kunstneriske og kreative virke som et middel til overlevelse eller selvhævdelse. I stedet vil du begynde at glæde dig over din kreativitet som udtryk for din naturlige livskraft og en manifestation af din væren i verden.

Det individuelle forløb for kunstnere anvender meditationsteknikker i kombination med et særligt program af flow-skriveøvelser, der frigør dig fra begrænsende overbevisninger om dig selv, øger din produktivitet og giver dig arbejdsglæde :) Læs mere om 1:1 forløbet for kunstnere lige her.